Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z groszkiem
Boczek podzielić na cienkie plastry i podsmażyć na chrupko. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia podsmażyć porcje kurczaka - po za karczkiem. Mięso przełożyć do garnka, wlać 1/4 I wody i dusić pod przykryciem.
Groszek ugotować. Rozmaryn i czosnek rozgnieść, wymieszać z solą i pieprzem - wraz z bulionem dodać do mięsa. Doprawić do smaku.
Cebulę obrać i pokroić w plastry. Oczyszczone pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć z cebulą na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku i kurczaka Dodać do mięsa. Dusić. Groszek wysypać na sitko i osaczyć wrzucić do miesa. Masło rozgrzać wymieszać z mąką, dodać do mięsa i krótko dusić. Sos doprawić na ostro.