Sposób przygotowania

Pomidory sprzyć, oczyścić i pokroić na mniejsze części, cebulę obrać i pokroić, oczyścić paprykę i gruszkę. Wszystkie składniki włożyć do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem i dodać goździki. Rozgotować wszystko na wolnym ogniu. Rozdrobnić mikserem i przetrzeć przez sito (lub użyć blendera). Dodać ocet, cukier, sól i jeszcze raz zagotować. Jeżeli ktoś lubi bardziej ostry smak, to należy dodać paprykęmieloną słodką i ostrą. Gorącą masę przełożyćdo wyparzonych słoiczków i zamknąć czystymi, niezniszczonymi pokrywkami. Wstawić do garnka, zalać gorącą wodą i pasteryzować 15 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Allice

    Kiedyś robiłam własny ketchup i chyba trzeba do tego powrócic bo był pyszny :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !