Sposób przygotowania

Zapeklowałam szynkę w solance ( 3 szklanki wody, 3 łyżki soli) na 36 godzin ( to miara na kilogram mięsa, na każdy dodatkowy trzeba dodać 12 godzin), dodałam do niej liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, rozgniecione jagody jałowca i majeranek. Przewracałam w lodówce co jakiś czas. Potem zagotowałam wodę z takimi samymi przyprawami i łyżeczką kucharka, do której włożyłam kawałek poprzerastanego wędzonego boczku ( a to dla posmaku wędzonki i żeby szynka nie była sucha). Gdy woda się zagotowała, włożyłam szynkę do niej i gotowałam do miękkości na średnim ogniu, ok. 2 godziny. Potem zostawiłam szynkę w wodzie, w której się gotowała, żeby jeszcze wchłonęła wszystkie smaki.

Komentarze

  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    super:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    dobra
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakuj

    ciekawe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    wygląda znakomicie
  • 0
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    pyszne
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    świetna takie mięsko lubię
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Uwielbiam taką domową wędlinkę

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !