Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie.
* 3 plastry schabu bez kości (ok.30 dag)
* 1 łyżeczka curry
* 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej w proszku
* 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
* 3 ząbki czosnku
* pieprz czarny mielony
* 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
* 1 łyżka octu balsamicznego
* 1/2 łyżki przyprawy do dań chińskich Vegety
* 2 łyżki mielonych suszonych grzybów
* olej do smażenia
* 1 łyżka mąki
* 2 łyżki masła
wykonanie:
Schab opłukać, osuszyć.Jedną stronę każdego kotleta oprószyć curry,papryką w proszku i czosnkiem granulowanym, wetrzeć przyprawy dłonią w mięso.Obsmażyć na gorącym oleju z obydwu stron,dodać posiekany czosnek.Podlać ok.3/4 szklanki wody (można więcej), sosem sojowym i octem balsamicznym.Wsypać proszek grzybowy i przyprawę do dań chińskich,oprószyć pieprzem. Gotować ok.30-40 minut.
Masło rozpuścić na patelni,wsypać mąkę, zasmażyć i rozprowadzić wodą.Mieszając podgrzać i gdy uzyskamy jednolitą konsystencję wlać do mięsa.Chwilę pogotować.Podałam z kluskami śląskimi i sałatką wielowarzywną.