Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka pasterska
Dynię makaronową przeciąć, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 1,5 godziny. Po upieczeniu wydrążyć miąższ.
Pozostałe warzywa pokroić na kawałki, dodać grzybki, polać oliwą, oprószyć solą i pieprzem i dusić kilkanaście minut.
Jaja rozbełtać, dodać bułki nasączone mlekiem, oprószyć bazylią, tymiankiem, wymieszać, dodać do warzyw i pieczarek. Soczewicę gotować przez 30 minut, połączyć z farszem warzywno-pieczarkowym, wymieszać.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę soczewicy z warzywami i grzybami, pieczoną dynię makaronową a na wierzch rozłożyć puree z czosnkiem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 30 minut.