Przepis i sposób przygotowania na: Schab świąteczny z morela
Schab myjemy, wycieramy do sucha, przekrajamy wzdłuż do połowy.
Układamy w środku odsączone morele, tymianek i czerwony pieprz, solimy.
Ciasno obwiązujemy nicią bawełnianą.
Z soku z cytryny, rumu, miodu, czosnku, oliwy i soli robimy marynatę do mięsa.
Mięso wkładamy w rekaw do pieczenia, nacieramy dokładnie marynatą,obkładamy pozostałymi morelami kładziemy złączeniem do góry. Zawiązujemy rękaw i wstawiamy na min. 2 godziny do lodówki (najlepiej na noc).
Mięso wyjmujemy z lodówki ok. godzinę przed pieczeniem.
Nagrzewamy piekarnik do 220C wkładamy schab do keksówki, robimy w rękawie nożem dziurę, wstawiamy do pikarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy jeszcze 45 minut.
Po tym czasie temperatura mięsa w środku powinna wynieść 85C.
Wyłączamy piekarnik, zostawiamy w nim mięso jeszcze na 15 minut, wyjmujemy, pozostawiamy w rękawie do wystygnięcia.