Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pieczony na aromatycznym ryżu
Migdały obrać ze skórki, pokroić na kawałki i prażyć przez parę minut na suchej patelni. Dorzucić do ryżu.
Filet z dorsza umyć i pokroić na kawałki- może być spora kostka. Zalać paroma kroplami soku z cytryny, dodać łyżeczkę curry, sól i pieprz do smaku. Odstawić na pół godziny.
Do ryżu z migdałami dodać rodzynki, chili, cynamon, posiekaną natkę, kurkumę(zostawić troszkę do posypania), imbir i liście laurowe. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać cytrynę pokrojoną na ćwiartki- te ćwiartki przekroić jeszcze na pół.
Wymieszać i na wierzchu ułożyć dorsza, posypac kurkumą i położyć kawałeczki masła.
Piec w 180 stopniach ok 30 w przykrytym (!)naczyniu żaroodpornym