Przepis i sposób przygotowania na: Drugie danie: gulasz mięsno jarzynowy z ziemniakami z wody i mizerią ogórkową
Cebulę kroimy w krążki lub półkrążki.
Na dość głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i podsmażamy.
Gdy mięso się lekko zrumieni dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy, aż będzie szklista. Dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy dalej.
Po 5 minutach duszenia do mięsa dodajemy wodę i wrzucamy umyte i pokrojone w kostkę warzywa.
Wszystko razem gotujemy do miękkości warzyw i mięsa.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Mąkę z odrobiną soli rozrabiamy w 5-6 łyżkach wody, dokładnie mieszamy, by nie było grudek, dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy i zaciągamy sos.
Po zdjęciu z ognia dodajemy 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki.