Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drugie danie: gulasz mięsno jarzynowy z ziemniakami z wody i mizerią ogórkową

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe od szynki lub łopatki (bez kości)
50 dag
cebula
2 szt
marchew
1-2 szt
pietruszka
1 mała szt
fasolka szparagowa
5 dag
papryka czerwona
1/4 strąka
woda
500 ml
mąka
2 łyżki
oliwa
2-3 łyżki
groszek konserwowy
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drugie danie: gulasz mięsno jarzynowy z ziemniakami z wody i mizerią ogórkową

Mięso po umyciu i osuszeniu kroimy w paseczki.
Cebulę kroimy w krążki lub półkrążki.
Na dość głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i podsmażamy.
Gdy mięso się lekko zrumieni dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy, aż będzie szklista. Dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy dalej.

Po 5 minutach duszenia do mięsa dodajemy wodę i wrzucamy umyte i pokrojone w kostkę warzywa.
Wszystko razem gotujemy do miękkości warzyw i mięsa.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Mąkę z odrobiną soli rozrabiamy w 5-6 łyżkach wody, dokładnie mieszamy, by nie było grudek, dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy i zaciągamy sos.

Po zdjęciu z ognia dodajemy 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak