Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku z jagnięciny
Paprykę czerwoną (można też dodać zółtą i zieloną - daje to bardzo ładny efekt kolorystyczny) umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w cieńkie paski.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na małe kawałki.
Ogórki konserwowe również pokroić na cieńkie paski.
Kiedy mięso będzie już miekkie wrzucić do niego pomidory gotować tak, aż się rozlecą.
Dodać przecier pomidorowy i jeżeli potrawa jest mało słona albo ostra doprawić jeszcze do smaku. Dobrze wymieszać.
Na osobną patelnię nalewamy odrobinę oliwy rozgrzewamy ją i wrzucamy na nią paprykę i ogórki konserwowe podsmażamy tak ok 2-3 minuty, po czym pod koniec gotowania wrzucamy to do garnka z mięsem dokładnie mieszamy, gotujemy ok 10-15 minut.
Na koniec gotowania doprawiamy bazylią i wlewamy słodką śmietanę - mieszany energicznie.
Ziemniaki trzemy na tarce, dodajemy mąkę pszenną, jajko, sól, pieprz - mieszamy i smażymy placki ziemniaczane.
Po usmażeniu placek wykładamy na talerz, składamy na pół i polewamy obficie naszym gulaszem.