Sposób przygotowania

Patisony myjemy, osuszamy i odcinamy czubki. Łyżką wydrążamy środek. Wkładamy (bez czubków) do dużego garnka i zalewamy szklanką bulionu oraz taką ilością wody, by patisony były przykryte. Gotujemy około 20 minut.Ryż gotujemy na półtwardo, odstawiamy do wystygnięcia. Na patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy mięso. Przekładamy do miseczki. Dolewamy na patelnię odrobinę oliwy i smażymy cebulę, by się zeszkliła. Ponownie dodajemy mięso oraz wlewamy koncentrat, mieszamy i trzymamy na ogniu 3-4 minuty.W dużej misce umieszczamy ugotowany ryż, mięso z cebulą i przecierem, wszystko mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i gałką do smaku.Patisony nadziewamy farszem i przekładamy do naczynia żaroodpodnego, przykrywamy odciętymi czubkami. Podlewamy 3/4 szklanki wywaru, w którym gotowały się patisony i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 25-30 minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    fajne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    hastalavista

    ciekawy przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !