Sposób przygotowania

* 1 duży pojedynczy wędzony filet z piersi kurczaka
* 4 łyżki fasoli czerwonej konserwowej
* 4 łyżki groszku zielonego konserwowego
* 1 szklanka mąki
* 1 jajko
* 3/4 szklanki wody
* 1/2 łyżeczka sody
* 1/2 łyżeczki tymianku
* 1/3 łyżeczki soli
* olej do smażenia
Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę. Fasolkę i groszek opłukać z zalewy i osączyć. Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem i solą. Wrzucić mięso i groszek z fasolą. Posypać tymiankiem. Sodę rozmieszać z łyżką zimnej wody, dobrze wymieszać z masą. Smażyć od razu na rozgrzanym oleju na ciemnozłoty kolor z obydwu stron. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Można jeść same, ew. z surówką. Można też podać oddzielnie sos np. czosnkowy czy paprykowy. Podawać gorące.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    ciekawy przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    bardzo fajne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Bardzo ciekawe:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Przeważnie racuszki robię na słodko, ale bardzo fajna jest Twoja propozycja:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    patusia

    wyglądają przepysznie :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    beatkaa153

    super przepis
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jerry1

    extra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !