Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

tort z porami, serem i wędliną

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie
1 opakowanie
pory
1 kg
wędzony boczek
10 dag
pomidory
40 dag
natka pietruszki
1/2 pęczka
jajko
6 szt.
żółty ser starty
10 dag
śmietana 12-procentowa
1 szklanka
kiełbaski surowe
2 szt.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
żółtko jajek
1 szt.
tłuszcz do formy
wędlina gotowana
20 dag
żółty ser
20 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: tort z porami, serem i wędliną

Pory pokrój w talarki, sparz, odcedź, osącz. Boczek potnij w plasterki, mocno wysmaż. Pomidory i natkę drobno pokrój.
Jajka roztrzep widelcem, wymieszaj ze śmietaną, natką i startym serem. Mieszankę przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tortownicę posmaruj tłuszczem.
Tortownicę wylep ciastem, tak aby wystawało ponad brzegi. Z kiełbasek wyciśnij masę. Rozsmaruj ją na spodzie. Ułóż pory, ser, wędlinę, boczek i pomidory. Każdą warstwę polewaj masą jajeczną. Wystające brzegi ciasta zawiń do środka. Posmaruj żółtkiem. Piecz 1,5 godziny w temp. 175 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak