Przepis i sposób przygotowania na: Przekąska ze śledziem
5 pomidorów, takich średniej wielkości, umyłam i osuszyłam. z wierzchu ścięłam cienki plasterek i odwróciłam do góry miejscem po ogonku. Nacięłam pomidory dookoła ostrym nożykiem robiąc wcięcia aż do centrum owocu, zygzakiem, tak że po zdjęciu \"czapeczki\" pozostały ząbki przy brzegu. Wnętrze pomidorów wydrążyłam łyżeczką a następnie oprószyłam lekko solą i pieprzem. Do każdego nałożyłam czubato śledziowej sałatki.
Duże, kwadratowe kromki razowego chleba poprzecinałam na pół, na trójkąty i opiekłam w tosterze - można je też zrumienić na patelni smarując wcześniej lekko olejem. Na talerzykach ułożyłam po garstce kiełków, na nich postawiłam pomidorowe miseczki, posypałam kiełkami, listkami koperku i dołożyłam po grzance. Pyszna i ładna przekąska gotowa!
Można wykorzystać śledzie gotowe, ze słoika, tzw. \"wiejskie\", które są marynowane a potem zalewane olejem i z dodatkiem cebulki - nie trzeba ich moczyć a tylko osączyć a sałatka z takimi właśnie śledziami jest właściwie gotowa zaraz po przygotowaniu.