Sposób przygotowania

Mięso oczyścić z żyłek i tłuszczu i pokroić w kostkę (3 cm). W dużym rondlu zmieszać ocet, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, liść laurowy, czosnek, tymianek i skórkę pomarańczową. Dodać mięso, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 12—18 godzin. Następnie osuszyć mięso papierowymi ręcznikami, zachowując marynatę.
W dużym garnku z przykrywka podgrzać na średnim ogniu pozostałą oliwę. Dokładnie zrumienić mięso z każdej strony. Dodać marynatę. Gotować bez przykrycia 3 minuty, a następnie zmniejszyć ogień clo minimum, przykryć i gotować, az mięso będzie miękkie (ok. 3 godzin). Potrawa zyska lepszy smak. jeśli pozwolimy jej wystygnąć w temperaturze pokojowej. Należy ją wstawić na noc pod przykryciem do lodówki. Podawać gulasz na ciepło, w gorących miseczkach do zupy lub na polanym masłem makaronie, udekorować natką pietruszki.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    berys18

    świetny pomysł na wołowine
  • 3
    original
    Opublikowano

    berys18

    świetny pomysł na wołowine
  • 0
    original
    Opublikowano

    babajaga1969

    na widok tego soczystego mięska cieknie ślinka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !