Sposób przygotowania

Schab w kawałku zbijamy tłuczkiem, żeby mięso było kruche. Wierzch posypujemy solą.

Szerokim nożem do mięsa wykrawamy otwór przez całą długość mięsa. Następnie nadziewamy schab śliwkami.

W brytfance rozgrzewamy olej i chwilę podsmażamy schab z każdej strony. Następnie podlewamy wodą do połowy wysokości mięsa i dusimy około 1 godziny (zasada jest następująca: ilość czasu odpowiada wadze mięsa, czyli 1kg = 1 godzina).

PORADY:
1.Schab można podawać na ciepło z ziemniakami i powstałym sosem lub pokroić
w cienkie plasterki i stosować jako wędlinę do chleba.
2.Jeżeli sos jest niejednorodny, można dodać jeszcze kilka śliwek i zmielić go blenderem.
3.Śliwki kalifornijskie są bardziej delikatne i bardziej miękkie od polskich.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    prezentuje się cudownie
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    swietnie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    oj już dawno nie jadłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Znowu dużo nadzienia! ;D
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Dawno nie robiłam, ale ilość nadzienia rzeczywiście imponująca :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Małgosia6

    super danie na świąteczny stół
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    pyszny
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    Rzadko robię taki schab bo mój mąż nie jada
  • 0
    original
    Opublikowano

    krystyna330

    pychotka :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !