Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone paszteciki z bekonem
Mleko podgrzac. W jednej połowie rorpuści 2,5 łyżeczki suchych drozdzy z łyzeczka cukru i odstawic w ciepłe miejsce do wyrosniecia.
W drugiej połowie rozpuscic 3 łyzki masła i pozostawic do wystudzenia.
Do miski przesiac 2 szklanki mąki, wbic jedno jajko, wlac mleko z masłem i wyrośniete drozdze.
Wszystko dokładnie wymieszac, przykryc bawełniana sciereczka i odstawic w ciepłe miejsce na 30 minut (aż ciasto podrośnie).
Farsz
Cebule drobno pokroic i zesmazyc.
Dodac pokrojony bekon i wytopic tłuszcz nastepnie dodac pokrojone pieczark i smazyc do momentu az odparuje woda.
Dobrawic do smaku .
Ciasto rozwałkowa na prostokont, po środku ułozyc spora porcje farszu. Skleic brzegi aby powstał rulon. Połozyc zlepieniem no spodu i pokroic na paszteciki.
Ułozyc na blasze i odstawic w ciepłe miejsce na 25 minyt.
Po tym czasie każdy pasztecik posmarowac romąconym białkiem i posypa majerankiem.
Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w 170 stopniach.
Można jeś same lub np. do barszczyku.