Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni z ziarnami
Z drożdży cukru i mleka a także części mąki zarobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 min w ciepłe miejsce, np. do piekarnika nagrzanego do 40 stopni.
Po tym czasie dodać resztę składników i zarobić ciasto ręką. Odstawić do wyrośnięcia do piekarnika na około 20 min. Po tym czasie znowu zarobić ciasto i odstawić. Ciasto powinno garować przynajmniej 3 razy.
Wyłożyć ciasto do foremek. Ja dałam do długiej i krótkiej keksówki dzieląc ciasto na 5 części - tak, że do długiej włożyłam 3/5, a do krótkiej 2/5 części ciasta, Namoczoną wodą ręką wygładzić ciasto i uformować bochenki. Posypać ziarnami.
Chleby po wygarowaniu (około 20 min) piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1-1.5 godz.