Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Kurki płuczemy, a następnie obgotujemy w wodzie przez ok. 5 minut, by straciły cierpki smak.
Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni.
Cebulkę obieramy i kroimy w drobniutką kostkę. Rozgrzewamy odrobinę masła na patelni i dodajemy cebulkę, którą przysmażamy ok 2-3 minuty, następnie dodajemy do niej kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Do szklanki wody dodajemy do niej łyżkę przyprawy uniwersalnej albo kostkę rosołową i mieszamy. Roztwór dodajemy do kurek i cebuli, gotujemy na małym ogniu przez 15 min.
W międzyczasie wkładamy naszą polędwicę do piekarnika (można przykryć ja folią aluminiową). Pieczemy w zależności czy używamy wieprzowej (ok.15-20 min) czy wołowej polędwicy (ok.20-30 min).
Po 15 minutach gotowania dodajemy 200 ml śmietany i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Gotujemy przez 5 minut i zagęszczamy mąką z wodą. Pod koniec posypujemy świeża natką pietruszki.
Gdy polędwica będzie gotowa, wyjmujemy ją, kroimy na dość grube plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem kurkowy. Najlepiej serwować z opiekanymi ziemniakami.