Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa z cukinią
Dodać grubo pokrojoną włoszczyznę( marchew, pietruszkę, seler, por)i ząbki czosnku. Gotować ok. 20 minut.
Dodać startego ogórka zielonego ze skórką, startą cukinie i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie - 10- 15 minut.
Dodać starte ogórki kiszone i sok - ścierałam na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Użyłam cały, 0,5 litrowy słoik domowych, kiszonych ogórków. Gotować dalej ok. 10 minut.
Zupę zdjąć z ognia. Doprawić sosem sojowym.
Odlać 1 szklankę bulionu do miski, serek topiony rozgnieść widelcem - dodać do miski z bulionem, mieszać do momentu uzyskania kremowego, jednolitego koloru (bez grudek. Dodać łyżkę kwaśnej śmietany, wymieszać. Całość dodać do zupy. Wymieszać. Doprawić pieprzem, ewentualnie jeszcze sosem sojowym. Podawać z makaronem
wonton.