Rondel mocno rozgrzać,wsypać umytą i odcedzoną kaszę.Zrumienić ja na ogniu,potrząsając rondlem.Zalać wrzącym bulionem,doprowadzić do wrzenia i od czasu do czasu mieszając,gotować na małym ogniu,aż wchłonie cały płyn.Cebulę i czosnek obrać,posiekać,zeszklić razem na oleju.Dodać rozdrobniony zamrożony szpinak i ,stale mieszając,smażyć,aż odparuje cały płyn.Przestudzoną masę szpinakową wymieszać z kaszą.Przyprawić do smaku gałką muszkatołową,solą i pieprzem.Dodać rozmącone jajko,wymieszać,odstawić na 30min.Łyżką formować z masy duże kluski,układać je w natłuszczonym margaryną żaroodpornym naczyniu.Zalać śmietaną,posypać startym żółtym serem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200stopniC.Zapiekać ok.20min.Posypać szczypiorkiem.