Przepis i sposób przygotowania na: Sojowy boczek Eli
750 ml mleka
Boczek umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Ziele angielskie rozgnieść,liście laurowe rozdrobnić.Wymieszać razem:sos sojowy,olej,przyprawę do wieprzowiny,paprykę,pieprz,czosnek,kucharka,ziele angielskie i liście laurowe.Marynatą zalać boczek i włożyć do lodówki na całą noc.Wyjąć boczek z marynaty,włożyć do wysokiego naczynia żaroodpornego i zalać mlekiem (boczek musi być przykryty mlekiem).Piec w piekarniku przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.Po godzinie boczek przewrócić na drugą stronę,piec jeszcze 30-40 minut i co jakiś czas smarować marynatą.Gotowy boczek wyjąć na półmisek i pokroić na porcje.Smacznego!
Ja podałam boczek z ziemniakami i brukselką z sosem sojowym (przepis w mojej galerii).