Sposób przygotowania

Cukinie obieramy i kroimy w kostkę .Cebulę drobno siekamy i smażymy na rozgrzanej oliwie aż się zarumieni.Dodajemy pokrojona cukinie i chwile smażyc razem .Mieszamy podczas smażenia. Wlewamy gorący bulion doprawiamy do saku sola i pieprzem .Gotujemy około 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.Zupę studzimy i miksujemy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.Cytrynę szorujemy i obieramy w cienkie paseczki.Listki mięty płuczemy i starannie otrzepujemy z wody .Odrywamy od łodyżek i kroimy w paseczki. Do zupy wkładamy mięte ,wlewamy sok z cytryny .Mieszamy i wkładamy na kolejne 15 minut.Mocno schłodzoną zupę wlewamy na talerze,posypujemy groszkiem polewamy lekko roztrzepaną śmietaną i dekorujemy pokrojoną skórką cytryny.Zamiast mięty można użyc bazylii.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    zupy z cukini jeszcze nie robiłam, bardzo ciekawe, trzeba wypróbować;)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    MAŁY

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mirka-Ludomila

    fajny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    mnie też się podoba:)
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    uwielbiam cukinie
  • 1
    original
    Opublikowano

    leonkot

    pyszności :)
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    ciekawy pomysł z miętą, chętnie wypróbuję
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo fajna zupka,ciekawy smak

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !