Sposób przygotowania

Ozorki dokładnie opłucz, zalej zimną wodą i mocz je co najmniej dwie godziny. Kilka razy zmień wodę. Następnie je wyszoruj twardą szczoteczką, usuń gruczoły ślinowe, zalej osolonym wrzątkiem i gotuj 1,5-2 godziny na małym ogniu. Papryki przekrój na pół, usuń szypułki i gniazda nasienne. Umyj je pod bieżącą wodą i pokrój w paseczki. Cebulę obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę.
W dużym płaskim garnku rozgrzej oliwę, włóż warzywa i smaż kilka minut. Co pewien czas mieszaj, by się nie przypaliły. Wsyp paprykę w proszku, wlej bulion, wino, dodaj pieprz, pastę paprykową oraz listki laurowe. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Sos dopraw pieprzem cayenne, solą, zagęść mąką rozprowadzoną małą ilością wody.
Ugotowane i ostudzone ozorki obierz ze skóry, pokrój w plasterki, włóż do warzyw, gotuj kilka minut, mieszając. Potrawkę podawaj na ciepło z ryżem na sypko.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !