Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki świętokrzyskie
SPOSÓB WYKONANIA: Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć. Polędwicę i bekon pokroić na równe kawałki (4 x 4 x 2 cm). Marchewkę i pietruszkę (obraną i umytą) zetrzeć na tarce o grubych otworach. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Mięso i bekon włożyć do miski, dodać warzywa, rozgniecione owoce jałowca, pokruszone listki laurowe, tymianek, bazylię, pieprz i sól. Zalać winem, dokładnie wymieszać, po czym obłożyć plasterkami cebuli, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Rano wyjąć, osączyć, warzywa usunąć. Kawałki mięsa i bekonu nadziać na szpadki na przemian z plasterkami cebuli, posmarować olejem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku lub na grillu.