Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wołowa z sosem balsamico
1/2 szklanki octu balsamicznego
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
4 opakowania sosu do pieczenia (na 1 l sosu)
Polędwicę oczyść z błon, pokrój na porcje i posól. Wszystkie rodzaje pieprzu utłucz w moździerzu, wymieszaj i obtoczyć w nim mięso. Plastry mięsa zrumień na oleju, przełóż do brytfanny i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.
Następnie przygotuj sos – ocet wlej do rondelka i gotując, odparuj do 1/2 objętości. Dodaj wino i ponownie odparuj do 1/2 objętości. Sos do pieczeni przygotuj wg przepisu podanego na opakowaniu, następnie połącz z mieszanką octu oraz wina. Całość starannie wymieszaj.
Polędwicę podawaj na sosie, z ziemniakami macaire i brokułami.