Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wigilijna róża

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki pszennej
3-3,5 szkl.
jajko
1
masła
200 g
świeżych drożdży
4 dkg
soli
2-3 szczypty
cukru
1 łyżka
kapusty kiszonej
ok.1/2 kg
śliwek suszonych
6
suszonych podgrzybków
2 garści
jabłko
1
sól, pieprz ziołowy
do smaku:
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
żółtko + śmietanka
do posmarowania:
ziarno sezamu
do posypania:
masło + sezam
do formy:
Bułka tarta klasyczna Prymat
4 łyżki
jogurt grecki
1/2 szkl.
olej
3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna róża

Grzyby zalałam 1/2l gorącej wody i odstawiłam na 30 min.. Po tym czasie odcedziłam (wodę zachować!) i posiekałam je na malutkie kawałeczki. Kapustę posiekałam, dodałam liść laurowy, grzyby, wodę z moczenia i posiekane śliwki. Dusiłam na małym ogniu ok. 1 godziny. Doprawiłam pieprzem i lubczykiem a z jednej czubatej łyżeczki cukru zrobiłam ciemny karmel i dodałam do kapusty. Na oleju podsmażyłam na rumiano pokrojoną w kostkę cebulę, dodałam do kapusty. Dusiłam kolejne 30-60 min.. Następnie odkryłam garnek i mieszając żeby kapusta się nie przypaliła gotowałam a właściwie smażyłam aż odparował cały płyn - trzeba to zrobić starannie żeby później ten płyn nie rozmiękczył nam wypieku.

Mąkę przesiałam z solą, dodałam do niej zimne masło pokrojone na kawałki i roztarłam palcami jak na kruszonkę. Drożdże roztarłam z łyżką cukru aż zrobiły się płynne, dolałam do mąki. Wbiłam jajko i dołożyłam jogurt - zagniotłam elastyczne ciasto - nie trzeba odkładać go aby wyrosło! Podzieliłam ciasto na 2 części i przyznam, że na różę wykorzystałam jedną a drugą zamroziłam. Ciasto rozwałkowałam na prostokąt grubości ok. 3 mm. Posypałam go ok. dwiema łyżkami bułki tartej. Na to wyłożyłam wystudzoną kapustę, na nią starłam obrane ze skórki jabłko i posypałam znowu dwiema łyżkami bułki tartej. Zwinęłam jak roladę, niezbyt ciasno. Pokroiłam na kawałki szer. ok. 5 cm.

Tortownicę śr.26 cm wysmarowałam masłem i wysypałam sezamem. Ułożyłam w niej pionowo kawałki ciasta - kawałki powinny być ułożone blisko siebie, ale nie być ściśnięte żeby ciasto miało troszeczkę miejsca do wyrośnięcia. Wierzch posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami śmietanki i posypałam sezamem. Piekłam ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Z tortownicy trzeba wyjmować ostrożnie.
Podałam po przestudzeniu, ale jeszcze ciepłe. Doskonale smakuje również na zimno. Nam smakowało jako dodatek do grzybowego barszczyku czerwonego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 13.07.2012 21:03
i całkiem prosty sposób na ciekawe podanie - polecam :)
Malinka 11.07.2012 22:12
Bardzo fajna propozycja.
Misia90 26.09.2011 10:42
ekstra
Marysia 26.09.2011 10:33
super
Karolina69 26.09.2011 10:22
fajne
Karolina69 26.09.2011 10:22
fajne
Grażyna13 09.09.2011 20:09
Super przepis :)
Barbara/zuza22_85 13.04.2011 22:53
super wygląda
Misiabe 11.03.2011 20:48
Pięknie wygląda!!
Anna169Hosz 26.12.2010 20:11
Dla mnie interesująca nowość.
IZABELA29 25.11.2010 22:15
świetnie wygląda
iwa643 22.11.2010 07:45
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak