Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Garnek Prowansalskie

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka
300 gramów
ziemniaki
500 gramów
sok z cytryny
1 łyżek stołowych
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyzek deserowych
bulion drobiowy
1 szklanka
cebula
2 sztuki
czosnek
3 ząbki
seler naciowy
2 łodygi
marchewka
3 sztuki
oliwa
3 łyzki stołowe
natka pietruszki
2.5 łyzki stołowej
pieprz
wedle uznania
Sklep Prymat
sól
wedle uznania
Sklep Prymat
wino białe wytrawne
0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Garnek Prowansalskie

Umyte, osuszone, pokrojone w kostkę mięso skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, posypać ziołami, wymieszać oraz przykryć i odstawić na 30 minut.
Oczyszczoną cebule oraz czosnek posiekać. Oczyszczone marchewki pokroić w talarki, a ziemniaki w kostkę, seler w plasterki. Cebule oraz czosnek zrumienić w rondlu na oliwie. Dodać mięso, mieszając, smażyć 3 minuty. Wlać wino i gotować, aż polowa odparuje. Dodać ziemniaki, marchewkę oraz seler, mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Zalać gorącym bulionem i dusić 30 minut na małym ogniu. Wymieszać z posiekana natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak