Sposób przygotowania

Zmielić ( 2 razy ) lub zmiksować w Malakserze lub Rozdrabniaczu na miałko mięso, wątróbkę, warzywa ( + cebulę jeśli mamy usmażoną ).
Stopić masło ( kawałeczek odłożyć do wysmarowania formy ). Przestudzone wlać do masy mięsnej.
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano - odcedzić dodając tłuszcz ze smażenia do pasztetu , a pieczarki na razie odłożyć .
Oddzielić żółtka od białek . Ubić białka na sztywną pianę i dodać razem z żółtkami do masy na pasztet.
Wymieszać dokładnie . Doprawić gałką muszkatołową , pieprzem , majerankiem , kostkami cebulowymi ( o ile nie dodawaliśmy wcześniej cebuli ) , sosem sojowym grzybowym .
Foremkę do pasztetu wysmarować dokładnie masłem i wysypać tartą bułką .Włożyć 1/3 masy na pasztet - na to warstwę pieczarek - 1/3 masy na pasztet - pieczarki - resztę masy na pasztet.
Posypać wierzch pasztetu bułką tartą .
Piekarnik nastawić na 220 * C - wstawić foremkę z pasztetem i piec ok 1 godziny .
Wyjąć . Przykryć np. deską do krojenia ( nie powinien być ściśle przykryty - lepiej żeby mógł odparowywać ).Zostawić do ostygnięcia . Wstawić na minimum 8 godzin do lodówki by dobrze zastygł .
Przy wyjmowaniu - ( gdyby były problemy ) można wstawić foremkę na moment do gorącej wody i dopiero wyjąć .

W wersji świątecznej daję ugotowane specjalnie mięso z udek i piersi kurczaka .

Kroić w grube plastry i podawać z sosem tatarskim , obkładać nim kanapki, podawać do krakersów w towarzystwie pikli - jak kto lubi.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Marzena40

    uwielbiam pasztety, ten napewno zrobię w najbliższym czasie
  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    piękny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ada12302

    musi być dobry
  • 2
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Pycha!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !