Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z farszem grzybowym
Mąkę przesiać, dodać sól, masło, żółtko i zarabiając ciasto wlewać cienkim strumieniem ciepłą wodą. Trudno podać dokładną jej ilość bo to zależy od wilgotności mąki. Ciasto musimy lekko wyrobić, powinno mieć konsystencję zwartą, ale elastyczną, jak na pierogi, może odrobinę bardziej miękkie. Ja zawijam ciasto w folię i odkładam do lodówki na ok. 30-60 min.. Następnie odcinam po kawałku, rozwałkowuję dość cienko podsypując niewielką ilością mąki. Kroję na paski szer. ok.4 cm a potem na kwadraty. Na każdy kwadracik nakładam troszkę farszu i składam go po przekątnej na pół, dociskam brzegi i zlepiam dwa boczne rogi. Gotowe układam na tacy lekko oprószonej mąką albo na ściereczce. Wrzucam na osolony wrzątek partiami, gotuję aż wypłyną. Osączam i podaję do barszczu.