Przepis i sposób przygotowania na: marchewkowa sosie sezamowym
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka płynnego miodu
1 ząbek czosnku
2 łyżki ziarna sezamowego
Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych otworach. Kukurydzę odsączamy z zale wy. Marchew łączymy z kukurydzą i mieszamy. Przygotowujemy sos: na suchej patelni prażymy ziarno sezamowe. Gdy się zrumieni dodajemy olej, sos sojowy, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podgrzewamy, aż miód się rozpuści. Zdej mujemy z ognia, studzimy, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i sosem polewamy surówkę. Surówka jest znakomitym dodatkiem do pieczonego drobiu.