Przepis i sposób przygotowania na: Calzone neapolitana
2.Do zrumienionej cebuli dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory. Smażymy do uzyskania gęstego sosu.
3.Przesmażone na własnym tłuszczu boczek i szynkę, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i dodajemy do przygotowanego sosu pomidorowego.
4.Całość podgrzewamy, aby odparowała jak największej ilości płynu.
5.Wystudzony sos, łączymy z pokrojoną w kostkę mozzarellą i utartym parmezanem.
6.Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, majerankiem, natką pietruszki i bazylią.
7.Wyrośnięte ciasto dzielimy na części i wałkujemy na placki o średnicy około 20cm.
8.Każdą część smarujemy farszem i składamy w pieróg.
9.Tak przygotowane ciasto smarujemy wodą, posypujemy resztą parmezanu. Układamy na blasze i pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez 25 minut