Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Calzone neapolitana

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto na calzone
do smaku
szynka wędzona
10dkg
pomidor
15dkg
ser mozarella
10dkg
czosnek ząbki
pietruszka nać
1łyzka
oregano
do smaku
Sklep Prymat
majeranek
do smaku
Sklep Prymat
parmezan
5dkg
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone neapolitana

1.Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku.
2.Do zrumienionej cebuli dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory. Smażymy do uzyskania gęstego sosu.
3.Przesmażone na własnym tłuszczu boczek i szynkę, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i dodajemy do przygotowanego sosu pomidorowego.
4.Całość podgrzewamy, aby odparowała jak największej ilości płynu.
5.Wystudzony sos, łączymy z pokrojoną w kostkę mozzarellą i utartym parmezanem.
6.Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, majerankiem, natką pietruszki i bazylią.
7.Wyrośnięte ciasto dzielimy na części i wałkujemy na placki o średnicy około 20cm.
8.Każdą część smarujemy farszem i składamy w pieróg.
9.Tak przygotowane ciasto smarujemy wodą, posypujemy resztą parmezanu. Układamy na blasze i pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez 25 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak