Sposób przygotowania

Żołądki obmyte, obgotowujemy [do wrzenia wody, wodę odlewamy], obgotowane żołądki zalewamy wodą do przykrycia, dodajemy włoszczyznę pokrojona w zapałki lub garść mrożonej, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, łyżeczka soli.
gotujemy na wolnym ogniu do miękkości,po ugotowaniu żołądki wyjmujemy – „rosół” posłuży jako baza sosu; żołądki kroimy w paski

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę - mieszamy, stale mieszając podlewamy „rosołem” z żołądków, robimy tak kilkakrotnie do czasu uzyskania konsystencji śmietany lub inną pożądaną ,dodajemy posiekany koper gotujemy jeszcze chwilę
- dodajemy pokrojone żołądki, mieszamy i jeszcze chwile gotujemy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !