Sposób przygotowania

Kaczkę wypłukać w zimnej wodzie, zalać też zimną wodą, ale wcześniej przegotowaną. Gotować ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu. Następnie należy wyjąć mięso z wywaru, a sam wywar przecedzić przez gęste sitko żeby pozbyć się szumowin. Części kaczki należy włożyć do przecedzonego wywaru i nastawić znów na małym ogniu, dodając selera przekrojonego na 2-3 części, pietruszkę, pora i marchewkę pokrojone w grube słupki i cebulę przekrojoną na pół, w tym połówkę podpieczoną na suchej patelni (ma nawet nabrać czarnej barwy -jest wtedy bardziej aromatyczna). Gotować powoli aż do miękkości jarzyn. Pod koniec dodać kostki rosołowe, sól i pieprz. Zupę na talerzu posypać natką pietruszki.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    klaklak

    muszę spróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !