Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki pieczone w piekarniku
Zabieramy się za farsz - ugotowany ryż mieszamy razem z mięsem mielonym i przyprawiamy – solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego i słodką papryką, dodajemy pomidory z puszki. Wszystko dokładnie mieszamy i tym nadziewamy nasze gołąbki. Nalewamy do blachy trochę wody, najlepiej żeby sięgała do połowy i układamy na niej gołąbki. Jeśli zostały nam jakieś liście to najlepiej przykryć nimi gołąbki żeby się zbytnio nie spaliły. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni i wkładamy gołąbki, co jakiś czas sprawdzamy czy nakrycie z kapusty nie przypaliło się zbytnio. Pieczemy aż kapusta zmięknie.
Zabieramy się za przygotowanie sosu do gołąbków – przecier pomidorowy rozcieńczamy ze szklanką wody i odrobiną śmietany – gotujemy na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku vegetą.