Sposób przygotowania

Ozorek umyć i gotować w osolonej wodzie razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy zmięknie, wyjąć- jeszcze gorący obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Pokrojony zalać dwoma szklankami wywaru i gotować dalej. W osobnym rondelku rozgrzać masło i na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekane sardele( 4 rybki). Smażyć 2 minuty. Następnie dolać śmietanę, posolić i gotować 10 minut. Do prawie gotowego sosu dodać sos sojowy, włożyć pokrojone ozory i zalać wszytko 1/2 szklanki wywaru. Gotować razem około 3- 5 minut. Podawać najlepiej z ziemniakami puree- na przykład w wersji z siemieniem lnianym. Bardzo smaczna tradycyjna kuchnia galicyjska- polecam.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    coś wspaniałego!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    pycha!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    oj, dawno nie jadłam ozorków...
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ciekawe połączenie smaków - jak z tym wszystkim komponowały się sardele ?
  • 0
    original
    Opublikowano

    DOROTA/PATI197799

    bardzo lubię ozorki czasami robię w sosie musztardowym, chrzanowym lub gulaszu ale z sardele jeszcze nie jadłam chętnie spróbuję

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !