Sposób przygotowania

Gęś oczyścić, umyć, natrzeć w środku i na zewnątrz majerankiem i czosnkiem roztartym z solą, po czym odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i oczyścić z gniazd nasiennych, gęś napełnić jabłkami, zaszyć, włożyć do brytfanny i podlać 5 łyżkami wody. Piec ok. 1,5 godziny początkowo w temp. 250 stopni. Często podlewać wytworzonym sosem. W połowie pieczenia zmniejszyć ogień. Upieczoną gęś podzielić na porcje, ułożyć na półmisku, obłożyć jabłkami i polać sosem od pieczenia. Pozostały sos podać w sosjerce. Potrawę ozdobić gałązkami natki pietruszki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !