Sposób przygotowania

Wiśnie przebrać, umyć, osaczyć, usu­nąć ogonki. Wydrylować lub nakłuć skór­kę owoców grubą igłą, aby podczas goto­wania nie popękały. Przełożyć wiśnie do wyparzonych słoików.Przygotować syrop: do 1 l gorącej wo­dy wsypać cukier i gotować na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Odszumować i gorącym syropem zalać owoce ułożo­ne w słojach. Zamknąć i pasteryzować przez 20-25 minut w temperaturze 85°C.Kompot przygotowany z owoców z pestkami należy zużyć w ciągu 3-4 miesięcy.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    ja najbardziej to lubie zjadac te wśnie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !