Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ziemniaki nadziewane grzybami

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
1 kg
cebula
1
masło
4 dag
jajko
1
pietruszka
na sos: masło
3 dag
mąka
3 dag
śmietana
1/8 l
wywar grzybowy
1/2 l
sól
Sklep Prymat
grzyby suszone
5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki nadziewane grzybami

Wybrać gładkie ziemniaki jednakowej wielkości, obrać, wydrążyć środki, wrzucić na osoloną wrzącą wodę , obgotować przez kilka minut.
Do nadzienia usiekać ugotowane grzyby, podsmażyć je na maśle z cebulą, dodać łyżkę ugotowanych i utartych ziemniaków( pozostałych z wydrążenia), posiekaną zieloną pietruszkę, sól, pieprz do smaku, jajko i wymieszać. Nałożyć farsz do wydrążonych ziemniaków , włożyć do garnka, podlać wodą z gotowania grzybów i dusić wolno pod przykryciem. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozmieszać z wodą z grzybów i ze śmietanką , wlać sos do garnka i dusić aż ziemniaki będą miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak