Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Buraczkowy kotlet mielony

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone
60 dkg
jajko
2 szt
burak ćwikłowy
1 szt
chrzan ze słoika
1 łyżka
czosnek
3 ząbki
sól do smaku
Sklep Prymat
olej do smażenia
50 ml
bułka
1 namoczona w wodzie

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczkowy kotlet mielony

Z serii \" tysiąc sposobów na kotlet mielony\" polecam- sznycelek z buraczkami. Mięso mielone( najlepiej wieprzowe) wymieszać z gotowanym buraczkiem- startym na drobnych oczkach jak na ćwikłę. Jeśli burak jest duży to wystarczy 1 sztuka jak mniejszy to 2 sztuki. Do mięsa wbijamy dwa jajka i dokładamy dużą bułkę ( wcześniej namoczoną i dobrze odciśniętą). Doprawiamy łyżką chrzanu, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dobrze wyrabiamy, aby składniki się połączyły i odstawiamy na 20 minut. Formujemy kotleciki mielone wielkości małej dłoni. Jeśli ktoś lubi można panierować w jajku i w bułce. Smażyć tak jak zwykłe mielone- podawać z ziemniaczkami albo ryżem. Naprawdę smaczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 12.06.2012 22:44
fajne składniki z burakiem
Goya 27.07.2011 08:20
oooooo fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak