Sposób przygotowania

Ziemniaki wyszoruj,ugotuj w łupinkach.Gdy wystygną,obierz i zemlej albo przeciśnij przez praskę.Następnie dodaj mąkę,jajko i wyrób gładkie ciasto.Grzyby ugotuj w niewielkiej ilości wody,odcedź i posiekaj (wywaru nie wylewaj).Kapustę drobno posiekaj,zalej wywarem z grzybów i kilkoma łyżkami wody,duś,aż będzie miękka,a płyn odparuje.Potem dodaj posiekane grzyby,przysmażoną na oleju cebulę,wymieszaj wszystko,przypraw do smaku solą i pieprzem.Z ciasta uformuj w dłoni nieduże placuszki,nakładaj na nie po łyżeczce farszu i zlepiaj,formując kuliste knedle.Wrzucaj je do posolonego wrzątku i podgrzewaj,nie dopuszczając do wrzenia,około 15min,po czym odcedź.podawaj gorące polane stopionym masłem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Andysz

    mm knedle, pycha;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !