Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa z grzankami i ziemniakami
chleb,
olej
czosnek granulowany
Cebulę obierać, pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać trochę oleju, włożyć cebulę i zrumienić. Zrumienioną cebulę podlać wodą (2l) i dodać wegetę. Gotować tak długo, aż cała woda się wygotuje (ok. 20-30 minut). Cebulę zmiksować blenderem na gładką masę. W garnku zagotować wodę, dodać kostki rosołowe. W gorącym wywarze ugotować ziemniaki pokrojone w drobniutką kostkę. Dodać zmiksowaną cebulę. Zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną na jednolitą masę i dodać do gorącej zupy. Chleb pokroić w drobną kostkę i włożyć na polaną olejem blachę. Piec ok.20 minut. Przed końcem pieczenia grzanki obsypać granulowanym czosnkiem. Zupę przełożyć do talerzy i posypać gorącymi grzankami.