Sposób przygotowania

Do miski wsypać przesianą mąkę. Mleko podgrzać, dodać do mąki i wymieszać. Drożdże rozdrobnić i wsypać do ciasta, dodając łyżkę stopionego masła i sól. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące, nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją i kłaść łyżką kluski. Gotować aż wypłyną na wierzch. Przygotować sos: rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i zasmażyć, wymieszać z zimnym bulionem, dodając sok z cytryny, cukier i śmietanę. Wszystkie składniki wymieszać i zestawić z ognia. Do sosu dodawać po jednym żółtku i rozprowadzać je. Wsypać rodzynki i polewać sosem kluski drożdżowe.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !