Sposób przygotowania

Na tłuszczu z kaczki usmażyć na złoto drobno pokrojoną cebule .Dodać do niej zmielone mięso i chwilę smażyć .Doprawić majerankiem, solą , pieprzem .
Wymieszać obie mąki .( ja używam mieszanych mąk bo sama razowa źle się zlepia ).Dodać szczyptę soli i 2 łyżki oleju .Zaparzyć mąkę wrzącą wodą .Wyrobić ciasto. Podzielić je na 12 części. Każdy kawałek rozpłaszczać na okrągły placuszek. Nałożyć po 2 łyżeczki farszu. Zlepiać pierogi. Układać na wysypanej mąką tacce. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Na gorący kłaść pierogi. Smażyć po 2 minuty z każdej strony.

Ja podaje te pierogi z sosem od pieczenia kaczki i kapustą czerwoną z żurawiną , lub inną surówką .
Można oczywiście podać pierożki okraszone tak jak każde inne , ale warto odłożyć sobie trochę sosu od pieczenia kaczki i użyć go potem do polania takich pierożków .To samo dotyczy kapusty czerwonej. Jak już ją gotujemy warto odłożyć trochę i mieć na takie okazje lub do zrobienia np. kulebiaka w cieście francuskim z czerwoną kapustą . Oszczędza się dużo czasu.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Allice

    Świetnie wyglądają, zachowam przepis do wypróbowanie :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    super danie:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    anna180

    razowych nigdy nie jadłam..kaczka czesto u nas gosci ale pieczona..chyba wiem na co zuzyje jej resztki nastepnym razem ...dodaje do ulubionych:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    z daleko nie wyglądały jak pierogi :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Aniunia773

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    bardzo oryginalne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aniapetr

    bardzo fajny, oryginalny przepis, spróbuję
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !