Sposób przygotowania

Sezam zmielić na proszek. Połowę dodać do mięsa mielonego. Mięso mielone wraz sezamem wynieszać z jakami i bułką. Doprawić ząbkiem czosnku i solą. Uformować małe kuleczki i obsmażyć na patelni. Do rondelka nalać dwie szklanki wody, wrzucić dynie pokrojoną w kostkę. Doprawić curry i solą- dusić 15 minut. Po tym czasie dorzucić klopsiki i dusić razem kolejne 15 minut. Następnie potrawę doprawić 2 łyżeczkami masali, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz świeżym imbirem drobniutko pokrojonym( kto lubi bardziej ostre może dodać więcej massali i curry). Makę sojową i zmieloną na proszek drugą część sezamu wymieszać z odrobiną wody i wlać do potrawy zagęszczając w ten sposób sos. Podgotować jeszce 3 minuty i podawać. Bardzo aromatyczne.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    takie trochę indyjskie klimaty, prawda? mało znam tę kuchnię i nie wiem czy lubię...ale spróbowałabym chętnie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Ja uprawiam dynie i potem trzeba je jakoś zagospodarować...a dynia najlepsza jest w indyjskich klimatach albo w deserach:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne składniki w curry..
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne składniki w curry..
  • 0
    original
    Opublikowano

    gosia1988

    na pewno smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !