Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z gruszkami ambrozja w smaku
Kroimy je na ósemki, a ósemki przecinamy z długości na połowy.
Wkładamy je do 90 ml zagotowanej z cukrem i skórką cytrynową wody i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 - 3 minuty.
Po zagotowaniu cząstki gruszek odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.
W tym czasie przygotowujemy ciasto.
Ziemniaki przeciskamy do miski przez praskę do ziemniaków.
Do przepuszczonych przez praskę ziemniaków dodajemy jajka, mielone orzechy, masło, kleik i krupczatkę (3 łyżki krupczatki zostawiamy) i odrobinę soli.
Wyrabiamy gładkie ciasto, z którego w dłoniach toczymy wałeczek o średnicy mniej więcej 7 - 8 cm. Następnie z wałeczka odcinamy kawałki o grubości 1 - 1,5 cm. na każdy nakładamy 2-4 cząstki gruszki ( kilkanaście cząstek zostawiamy) i formujemy okrągłe knedelki, które zaraz po uformowaniu obtaczamy pozostawioną mąką krupczatką.
Gdy zaczynamy robić knedelki nastawiamy do gotowania lekko osoloną wodę.
A gdy woda zacznie się gotować, wrzucamy do niej gotowe knedelki i gotujemy od czasu do czasu mieszając od 12 - 15 minut.
Po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze, aby lekko odciekły a później przekładamy na półmisek i dekorujemy.
Jedną część knedelków polałam jogurtem gruszkowym i posypałam siekanymi orzechami .
Drugą porcję śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i posypałam lekko cynamonem.
Następną polałam jogurtem naturalnym i posypałam startą czekoladą.
A ostatnią porcję (w każdej po 5 szt,czyli po 1 na osobę) jogurt z cukrem pudrem i posiekane pozostałe obgotowane części gruszki.