Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe szaszłyki z marchewką i cebulą
cebula (ok. 50 dag)
Filety z kurczaka oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Jogurt naturalny wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, ostrą papryką w proszku, tymiankiem, solą morską i pieprzem. Gotową marynatę dodać do kurczaka, razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Marchewkę obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek i pokroić w dużą kostkę. Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian: kurczaka, marchewkę, kurczaka, cebulę, kurczaka, marchewkę, kurczaka itd. Gotowe drobiowe szaszłyki rozłożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 25 minut, od czasu do czasu obracać, żeby szaszłyki się nie przypaliły. Podawać z ulubionym sosem i sałatką.