Sposób przygotowania

Z mąki, jajka, szczypty soli, masła i wody zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę. Zawiń ją w folię i schładzaj w lodówce 30 minut.
Gdy ciasto się chłodzi, opłukane paprykę i pieczarki drobno pokrój. Podsmaż warzywa na oliwie. Przestudź. Dodaj żółtko, pokrojoną w kosteczkę fetę, rozgnieciony biały ser i posiekaną natkę. Dokładnie wszystko wymieszaj. Farsz przypraw do smaku gałką muszkatołową i pieprzem, jeśli potrzeba (feta jest dosyć słona)-dodaj jeszcze szczyptę soli. Wyjmij ciasto z lodówki i cienko rozwałkuj posypanym mąką wałkiem. Z placka powycinaj szklanką krążki o średnicy 7-8 cm. Na każde kółeczko nałóż trochę farszu, złóż na pół, mocno pozlepiaj brzegi, tworząc fantazyjny wzorek.
Gotowe pierożki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzchy pierożków posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Posyp ziarenkami sezamu. Wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz około 25 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Renia_Kawa

    Jestem wielką fanką pierogów! Muszę je wypróbować :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    daria899

    pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !