Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z sezamem
Gdy ciasto się chłodzi, opłukane paprykę i pieczarki drobno pokrój. Podsmaż warzywa na oliwie. Przestudź. Dodaj żółtko, pokrojoną w kosteczkę fetę, rozgnieciony biały ser i posiekaną natkę. Dokładnie wszystko wymieszaj. Farsz przypraw do smaku gałką muszkatołową i pieprzem, jeśli potrzeba (feta jest dosyć słona)-dodaj jeszcze szczyptę soli. Wyjmij ciasto z lodówki i cienko rozwałkuj posypanym mąką wałkiem. Z placka powycinaj szklanką krążki o średnicy 7-8 cm. Na każde kółeczko nałóż trochę farszu, złóż na pół, mocno pozlepiaj brzegi, tworząc fantazyjny wzorek.
Gotowe pierożki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzchy pierożków posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Posyp ziarenkami sezamu. Wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz około 25 minut.