Sposób przygotowania

Śliwki myjemy, osuszamy, nacinamy i usuwamy pestki. Do środka każdej wsypujemy szczyptę cynamonu i bułki tartej.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy trochę przestygną, ubijamy tłuczkiem na puree. Następnie przekładamy je na solnicę (blat), dodajemy mąkę, jajko
i zagniatamy na jednolite ciasto.

Z ciasta formujemy wałek (lub dwa) i nożem odcinamy porcje odpowiadające jednemu knedlowi. Kawałki ciasta rozpłaszczamy na okrągłe placuszki, na środku każdego układamy śliwkę i pół łyżeczki cukru. Ciasto zalepiamy nad śliwką i nadajemy knedlowi kulisty kształt.

Knedle wrzucamy do osolonego wrzątku jeden po drugim pamiętając, że pęcznieją podczas gotowania. Gdy wypłyną na powierzchnię wody, delikatnie wyciągamy je cedzakiem.

W śmietance rozpuszczamy dwie łyżeczki cukru i polewamy knedle tuż przed podaniem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Jestem na TAK! :D
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    To jest dopiero pyszne!
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    pyszne !
  • 0
    original
    Opublikowano

    matesko

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !