Przepis i sposób przygotowania na: Imbirowo-drobiony rosół rozgrzewający z zacierkami
Mięso umyć, oczyścić, włożyć do garnka.
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do mięsa, zalać wodą (tak by ją przykryła), dodać opaloną cebulę i obrany, pokrojony w platerki imbir (odrobinę zostawić, zagotować.
Po około 30-40 minutach odcedzić (marchewkę zostawić) i doprawić. Marchewkę pokroić drobno w kostkę.
Z mąki i jajka zagnieść ciasto. W garnku zagotować wody, zasolić. Ścierać na tarce o grubych oczkach kluseczki, na wrzątek. Gdy wypłyną wyjąć, odcedzić.
Do talerzy wkładać po porcji marchewk, imbiru i zacierek. Zalać rosołem, posypać natką pietruszki, podawać (można też wykorzystać mięso, na którym został wykonany wywar. Wystarczy je pokroić na kawałki i dodać do talerza z zupą - zupa będzie treściwsza).
Smacznego.