Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pyzy na parze
W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżeczkę cukru oraz drożdże*. Czekamy chwilę, aż się spienią.
Następnie z mąki, jajek, soli oraz zaczynu wyrabiamy ręką lub robotem gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto już wyrośnie formujemy z niego pyzy i układamy je na blasze posypanej mąką.
Pozostawiamy na kilkanaście minut do podrośnięcia, a następnie układamy je jedna obok drugiej w garnku do parowania (ja używam bambusowych koszyczków, które układam na garnku z około 5 cm wody). Parujemy pod przykryciem około 10-15 minut.
Z podanych składników wychodzi około 30 pyz. Nadmiar ciasta, jak również gotowych pyz można zamrozić, a potem odgrzać na parze.
* 1 mała kostka świeżych drożdży lub ½ dużej